Käyttäjien identiteetinhallinta kunnissa

Lähes kaikki kunnat ja koulut käytävät Microsoftin O365 ja Google for Education-pilvipalveluita niiden tarjoamien edullisten ja toimivien työkalujen vuoksi. Monet käyttävät molempia yhtä aikaa ja voidakseen valita käyttöönsä kulloinkin parhaiten sopivan työkalun.
Samat palveluita ovat käytössä kunnan muissa hallintokunnissa, joten tunnushallinta koskee koulujen lisäksi koko kunnan organisaatiota, mikä on huomioitava identiteetinhallinnan ratkaisussa.

Riippumatta siitä onko koulujen tai muun organisaation eniten käyttämä palvelu Googlen tai O365:n pilvipalvelussa tai onko käytössä Chromebook-laitteet, ipadit tai Windows-koneet, niin hyvä ja suositeltu tapa ratkaista kunnan identiteetinhallinta Microsoft Azure AD:n avulla. Se tarjoaa hyvät ja monipuoliset tietoturvaan näkökulmasta kehitetyt työkalut, jotka ovat käytössä kaikkialla maailmassa. Lisenssihinnoittelu sopii sekä pienille, että suurille kunnille.

Moni kunta on onnistunut ratkaisemaan näihin pilvipalveluihin pääsyn samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla käyttäjän kannalta toimivasti. Se on kuitenkin voitu totuttaa tavalla jotka eivät aidosti hyödynnä nykyaikaisen identiteetinhallinnan parhaita käytäntöjä. Tällöin tietoturvaan jää helposti heikkoja kohtia, kun tunnukset eivät päivity samanaikaisesti kaikkiin järjestelmiin tai ne eivät poistu kaikista palveluista. Azure AD:n avulla toteutettu identiteetinhallinta tarjoaa turvallisia mahdollisuuksia jatkuvasti lisääntyvän pilvipalvelutarjonnan kanssa.

Deskun saumaton kertakirjautumiskokemus molempiin koulujen laajasti käyttämiin pilvipalveluihin vaatii, että identiteetinhallinnata on kunnan pilvipalveluiden välillä ajanmukaisesti järjestetty. Opentunti Oy:ssä olemme olleet mukana ratkaisemassa tunnushallintaa Deskun asennukseen liittyen yli 30 kunnassa. Me osaamme neuvoa kunnan omaa tietohallintoa tai kunnan alihankkijaa identiteetinhallinnan uudistamisessa. Kauttamme voi tarvittaessa hankkia luotettavan alihankkijan.

Alle on koottu linkkejä teknisiin dokumentteihin: